Durerile de gleznă sunt destul de comune, indiferent de nivelul de activitate al unei persoane. Fie că ești o persoană sedentară sau practici diverse sporturi, este posibil să experimentezi acest tip de disconfort. Atunci când astfel de dureri apar, este esențial să soliciți sprijin specializat. Un diagnostic corect îți poate ușura situația, ajutându-te să identifici cauza și să găsești soluții pentru a scăpa de durere, astfel încât să îți poți relua activitățile obișnuite.
Motivele pentru care pot apărea durerile de gleznă sunt variate. Tratamentele după ureche nu sunt o variantă de luat în calcul; este important să consulți un medic specialist. Citește în continuare pentru a afla care sunt potențialele cauze ale durerilor de gleznă și ce poți face pentru a ameliora simptomele.
Entorsa de gleznă
Una dintre cele mai comune cauze ale durerilor de gleznă o reprezintă entorsa, care apare în urma unei răsuciri nefirești a piciorului. Principalele simptome ale entorsei includ disconfortul în timpul mersului, iar în cazurile mai grave poate apărea durerea severă. Dacă recuperarea nu se face corespunzător, bazată pe un plan de recuperare personalizat, durerea poate persista și te poate împiedica să îți desfășori activitățile obișnuite.
Neuromul lui Morton
O afecțiune care cauzează durere semnificativă la nivelul piciorului, în special în zona călcâiului și a gleznei, poartă denumirea de Neurom Morton. De obicei, nu există semne externe evidente, cum ar fi un nodul. În schimb, este posibil să te confrunți cu senzația că stai cu talpa pe o pietricică, durere arzătoare, furnicături și amorțeală. Durerea poate radia spre degete.
Artrita reumatoidă
O altă cauză frecventă atunci când apare durere de glezna o constituie artrita reumatoidă. Aceasta este o afecțiune în care sistemul imunitar atacă țesutul care căptușește articulațiile de pe ambele părți ale corpului. Cauza exactă a bolii este necunoscută, iar opțiunile de tratament includ modificări ale stilului de viață, kinetoterapie, terapie ocupațională, terapie nutrițională și medicamente. În cazurile mai grave, poate fi necesară intervenția chirurgicală, însă acest aspect rămâne la latitudinea medicului specialist.
Lupus eritematos
Lupusul eritematos este o boală autoimună care afectează sistemul imunitar, determinându-l să atace țesuturile și organele din întregul corp. Această afecțiune provoacă inflamații care pot afecta pielea, articulațiile, sângele și organele interne, cum ar fi rinichii, plămânii și inima.
Tendinita
Tendinita este o afecțiune în care țesuturile conjunctive dintre mușchi și oase se inflamează. De obicei, este cauzată de activități repetitive și poate fi dureroasă. Atunci când afectează zona piciorului și a gleznei, pot apărea dificultăți la mers. Este necesar să te odihnești și să eviți efortul pentru a ameliora simptomele, iar un tratament personalizat este esențial pentru recuperare.
Indiferent de cauzele care provoacă durerea de gleznă, solicită sprijinul medicului specialist. Doar în acest mod poți să eviți complicațiile și să scapi cât mai repede de disconfort. Cu cât te vindeci mai repede, cu atât te poți întoarce mai rapid la activitățile obișnuite.